Historien bak norsk hytteliv

Er du blant de som assosierer hyttelivet med laftevegger, vedfyring, henting av vann og vri åtter? Da kan det tyde på at du har gått i nostalgi-fella.

Det virker som våre felles assosiasjoner til hyttelivet dreier seg om ei plankebu med utedo, uten innlagt strøm og vann. Hvor man må drasse matrasjon og sovepose gjennom metervis med snø, før roen endelig kan ta overhånd.

Men reflekterer dette egentlig virkeligheten til norsk hytteliv? Forskning på området tyder på det motsatte.

Alt var bedre før?

Det stemmer jo at livet var enklere” før. Vi skal ikke lengre tilbake enn 90-tallet før internett var antatt å være en flopp. Før det igjen lå fokuset blant annet på farge-TV-en.

Mangelen på teknologi gjorde tross alt at gamledagers boliger var mer sparsommelig utstyrt. I etterkrigstiden måtte mange fremdeles hente vann i brønnen, og doturer skjedde utendørs. Kjøleskap kom ikke til Norge før på 1950-tallet, og helt frem til 1973 sto nesten 1 av 3 norske hjem uten WC.

Gamle hytter vil naturligvis bære preg av tidligere dagers standard, og det kan være lett å tro at vi alltid har satt pris på et mer nøkternt preg på hyttelivet. Satt i samfunnsmessig kontekst stemmer likevel ikke dette.

For selv om hyttelivet kan bære preg av enklere levekår, var dette livet forbeholdt de rikeste fra starten av norsk hyttehistorie på 1800-tallet og frem til 2. verdenskrig. Det var først frem mot 60-tallet at arbeiderklassen fikk tilgang til denne luksusen.

Helt siden disse tider har hytteeierne i alle år ivrig kastet seg over teknologiske nyvinninger for å gjøre det naturlige” livet mer komfortabelt. Ideen om det motsatte tyder på at vi har falt i nostalgi-fella.

Moderne hytteliv

For mange er likevel det nøkterne livet fremdeles definisjonen på hytteliv. Et sted vi kan være i harmoni med naturen, og slippe unna vår moderne verdens kjas og mas. Bare tanken på induksjonsovn og fibernett får hårene til å reise seg.

Men det å komme nærmere naturen trenger ikke gå på bekostning av et komfortabelt hytteliv. Spoler vi fremover til dagens samfunn har en overvekt av hytter både vaskemaskin og elektrisk komfyr. Et stadig økende antall har til og med TV og internett.

Likevel står kos og naturopplevelser i sentrum for de fleste hytteturer.

Om du enten rynker på nesa eller fryder deg over teknologiseringen av hytter over det ganske land, kan vi i alle fall slå fast at det er en helt naturlig del av utviklingen.

Lag din egen hytteidyll

Uavhengig av om du foretrekker nymotens hytteliv eller lengter etter det gammeldagse og analoge livet, kan vi i Rindalshytter bistå. Hos oss får du ferdighytter med både retro og moderne arkitektur, som du kan utruste med det du måtte ønske.

Ta kontakt med oss i dag, så hjelper vi deg med å finne hytta som passer best for deg.